Ooievaarspaar op nest

Schooltuinen

Ooievaars in Vijfhoekpark

4 mei 2020

Sinds half februari scharrelden er regelmatig twee ooievaars op ons terrein. Ze graasden van onze weilanden en leken op zoek naar een mooie broedplaats. We hadden al een ooievaarspaal besteld (voor in een hoek van de schooltuinen), maar door het coronavirus hebben we die weer moeten afzeggen. Hopelijk kan de paal in het najaar of volgend voorjaar alsnog worden geplaatst.
Ondertussen hebben de ooievaars niet stilgezeten en zich gevestigd in het Vijfhoekpark. Fantastische foto’s van Blanka Kratochvilova laten zien hoe de vogels hun nestje in gereedheid brengen.
Er is door Stichting Stork (Stichting Ooievaars Research & Knowhow) geconstateerd dat de vogels hun eieren inmiddels hebben gekeerd op het nest. Een van de ooievaars is een geringd exemplaar. Waarschijnlijk gaat het om een jonge ooievaar die in 2017 is geboren in Voorburg. Helaas mislukken de eerste legsels van jonge broedparen vaak, dus het is nog onzeker of we dit jaar al jonge ooievaars mogen verwachten.
Wij hopen natuurlijk dat deze gezinsuitbreiding wel doorgaat. En wij zorgen ervoor dat er geen woningnood is. De jonge ooievaars zijn volgend jaar van harte welkom op onze paal!