plant bij de doter 3

Heemtuin

Plant bij dokter

20 september 2023

Aanstaande zondag 24 september worden er gratis rondleidingen gegeven door de heemtuin. Deze keer zal er extra aandacht zijn voor de cranberry die oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstig is. Het verhaal gaat dat er rond 1845 een houten vat met bessen aanspoelde op Terschelling. De jutter die het vat vond, dacht in eerste instantie dat het om heel waardevolle wijn ging. Hij wilde het wijnvat achterhouden. Maar toen hij alleen maar bessen ontdekte, liet hij het vat achter in de duinen en zorgde er zo – ongewild – voor dat de soort zich kon uitzaaien op Terschelling.
Tegenwoordig worden de bessen volop gekweekt en geoogst omdat je er heerlijke gerechten mee kunt bereiden. Smaakvolle sauzen, jam, likeur en gebakjes. De cranberry is trouwens ook heel gezond. Vroeger werd hij wel gebruikt tegen scheurbuik, tegenwoordig in de behandeling tegen blaasontsteking. Ook in ‘onze’ veenweiden kun je sinds enige jaren de cranberry vinden.
Onze ‘tuin-dokters’ weten nog veel meer over de cranberry en andere medicinale planten. Hun rondleidingen zijn gratis (een donatie wordt op prijs gesteld!) en worden gegeven om 11.00 en om 14.00 uur. Na afloop is de theetuin geopend.