Nieuwbouw mrt 2022

Natuurmuseum

Nieuwbouw in zicht

31 maart 2022

Op de plek die over een paar maanden in een bouwterrein verandert, werden handtekeningen gezet onder de leningsovereenkomst die het ZNMC en de gemeente Zaanstad met elkaar aangaan. Tussen de herbruikbare betonplaten en stalen dragers tekenden wethouder Annette Baerveldt en directeur Paul Laport de langlopende lening (1,9 miljoen) waarover in 2017 al een raadsbesluit werd genomen. Het ZNMC leent van de gemeente om de circulaire nieuwbouw te financieren. Het hergebruiken van materialen sluit prima aan op de visie van het ZNMC en op de circulaire ambities van de gemeente Zaanstad. Het totaalbedrag moet in 25 jaar worden terugbetaald. Daarvoor is een heldere exploitatiebegroting en een nieuw bedrijfsplan ontwikkeld.
In de nieuwbouw wordt een groter museum gerealiseerd, komt meer lesruimte en meer kantoorruimte voor het ZNMC. Verder komen er op de benedenverdieping twee groepen kinderopvang (Babino) en een horecavoorziening die grenst aan de natuurspeelplaats. Daarnaast blijft er ruimte over om te verhuren aan (natuur)verenigingen en onderwijsorganisaties zoals het Clusius College.
Op dit moment is het dagelijks al gezellig druk op het terrein. Jong en oud komt op bezoek. Er wordt genoten van de speelmogelijkheden, de gevarieerde activiteiten en de (pasgeboren) dieren die hier rondlopen. Op mooie weekenddagen zijn er vaak meer dan 1000 bezoekers. Als de nieuwbouw er staat zal de locatie nog meer uitgroeien tot hotspot van Poelenburg, waar jong en oud zich welkom voelt!