Kitty Bos

NME

Welkom, Kitty Bos!

17 juni 2022

Na meer dan 26 jaar gaat Flip Valk met pensioen. Hij heeft vele duizenden Zaanse kinderen kennis bijgebracht over natuur en milieu. Voor veel mensen is educatief medewerker bij het ZNMC een droombaan, wij kregen dan ook vele enthousiaste sollicitaties binnen toen wij de vacature openstelden.
Na een aantal boeiende gesprekken is onze keuze gevallen op Kitty Bos. Kitty is 35 jaar geleden geboren in de gemeente Huizen en woont nu alweer enige jaren in Zaandam Zuid. Van jongs af aan is zij geïnteresseerd in én gefascineerd door de natuur. Het was voor haar omgeving daarom niet verrassend dat zij na de middelbare school Biomedische Wetenschappen ging studeren aan de Universiteit van Utrecht.
Na het voltooien van deze opleiding, beseft ze dat ze er vooral gelukkig van wordt als ze haar kennis mag overdragen op jongeren. Ze besluit daarom de lerarenopleiding Biologie te volgen. Vervolgens gaat ze aan de slag als biologiedocente bij achtereenvolgens het Barleaus en het Vossius Gymnasium in Amsterdam. “Een van de leukste facetten van onderwijs, vind ik de practica,” zo vertelde ze tijdens het sollicitatiegesprek. “Ik probeer kinderen direct in aanraking te brengen met natuur en milieu en hen op die manier te enthousiasmeren voor het onderwerp. En dat lukt meestal. Door iets daadwerkelijk te ervaren blijft het doorgaans beter hangen.”
Kitty heeft inmiddels op onze stadsboerderij lessen over Clara de kip bijgewoond en veelvuldig geholpen op de schooltuinen. Vanaf het nieuwe schooljaar gaat ze drie dagen per week aan de slag voor het ZNMC. Ze kijkt al uit naar de nieuwbouw die volgend jaar gerealiseerd wordt: “Dan krijgen we nog meer mogelijkheden om kinderen enthousiast te maken voor natuur, milieu en duurzaamheid.”
Maar het komende schooljaar begint ze eerst nog in het huidige lescentrum. En ook daar heeft ze vreselijk veel zin in. “Ik kan haast niet wachten om mijn eerste groepen te ontvangen. Ik vind het geweldig om onderdeel te mogen zijn van het leuke team en de geweldig inspirerende organisatie!”
En zo kijken wij er ook naar uit, en we hopen nog wel een jaartje of 26 van Kitty te mogen genieten!