Deelnemers Pact ZO

Projecten

Ondertekening Pact Zaandam Oost

16 januari 2024

Het ZNMC is gevestigd in een bijzondere wijk. Poelenburg is een kwetsbare, maar ook zeer kansrijke wijk! Sinds enkele jaren bestaat het Pact Poelenburg/Peldersveld. Dit is een samenwerking van enkele tientallen organisaties die samenwerken om de wijk te verbeteren.
Pact Poelenburg/Peldersveld is succesvol en heeft al positieve resultaten opgeleverd. Zo is de samenwerking tussen verschillende ‘spelers’ een stuk beter geworden. De gemeente heeft besloten om het Pact uit te breiden en ook andere wijken uit Zaandam-Oost erbij te betrekken: de Kogerveldwijk, Zaandam Zuid en de Rosmolenbuurt. Het mooie is dat daardoor ook meer instanties betrokken raken bij het project.
Op maandag 15 januari was er in de kantine van Pascal-Zuid een bijeenkomst van de partners van het pact. Er was een inspirerende lezing van Milio van de Kamp, een socioloog die in 2022 werd verkozen tot docent van het jaar. Hij vertelde hoe hij – tegen alle stromen in – begon als vmbo-leerling en nu universitair docent is geworden. Hij riep partners op hun ‘macht’ te gebruiken om kansen te bieden aan alle jongeren in de Zaanse wijken. Zijn verhaal werd met veel applaus ontvangen. En meer dan 45 organisaties zetten nu hun schouders onder het nieuwe Pact.
Ook het ZNMC is een van de partners van het Pact Zaandam Oost. Grote bedrijven als Albert Heijn en de Rabobank ondersteunen het pact. Maar ook organisaties op het gebied van woningbouw, gezondheid, onderwijs en welzijn hebben hun handtekening geplaatst onder de intentieverklaring.
We zijn ervan overtuigd dat onze nieuwbouw een belangrijke rol kan spelen bij het mooier en kansrijker maken van deze Zaanse wijk.