_DSC2439

Heemtuin

Komt een plant bij de dokter…

20 september 2022

Aanstaande zondag worden er gratis rondleidingen gegeven door de heemtuin. Deze keer staan de rondleidingen in het teken van medicinale planten, kruidengeneeskunde, homeopathie en signatuurleer.
Er zal extra aandacht zijn voor de taxus. De taxus groeit bijna overal ter wereld en de plant kan wel 500 jaar oud worden! Wat niet iedereen weet is dat de taxus super giftig is. De bast, de bladeren, de besjes en zelfs het stuifmeel is giftig. Vogels hebben daar gelukkig geen last van, maar andere dieren (zoals paarden) en mensen kunnen er wel problemen van krijgen en er zelfs aan doodgaan. Het bijzondere van de taxus is dat een bepaald deel ook gebruikt kan worden als medicijn. Zo wordt de stof ‘baccatine’ uit de bast gewonnen en gebruikt tegen diverse vormen van kanker. De taxus kan dus zowel levensbedreigend als levensreddend zijn.
Onze ‘tuin-dokters’ weten alles over de taxus en andere medicinale planten. Hun rondleidingen zijn gratis (een donatie wordt op prijs gesteld!) en worden gegeven om 11.00 en om 14.00 uur. Na afloop is de theetuin geopend.