Baerveldt Kleed je goe

NME

Kleed-je-goed geopend!

11 mei 2022

Onze nieuwste expositie – bedacht en ontworpen in samenwerking met Daniëlle Schouten (maakster van het boek De wereld van kleding en een bijpassende leskist over textiel) en vormgever Marcel Weenink – is op woensdag 11 mei geopend door wethouder Annette Baerveldt. Zij bezocht samen met leerlingen van basisschool Wij-land de expositie Kleed-je-goed. In deze expositie leren bezoekers, aan de hand van spelletjes en doe-opdrachten, heel veel over de wereld van textiel.
Bijna iedereen vindt het leuk om nieuwe kleren te kopen, maar het is goed om daar eerst even over na te denken. De kledingindustrie is namelijk een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Om één spijkerbroek te maken is er bijvoorbeeld wel 10.000 liter schoon water nodig. Veel nieuwe kleding wordt van synthetische (niet natuurlijke) stoffen gemaakt. Ook dat is niet erg schoon: het levert namelijk veel microplastics op die in het milieu terechtkomen (plastic soep!). Er wordt in de wereld sowieso veel te veel kleding gemaakt. Heel veel kleren eindigen uiteindelijk nooit gedragen op een kledingberg in een arm land.
De kinderen van basisschool Wij-land en wethouder Baerveldt waren zeer geconcentreerd en actief bezig met de spelletjes en de opdrachten. De wethouder vertelde hoe belangrijk het is om oude kleren niet bij het restafval te gooien. Ze heeft zelf een tas die gemaakt is van oude jeans-stof.
Aan het einde werd iedereen gevraagd om op te schrijven wat ze hadden geleerd en/of wat ze graag zouden willen veranderen. “Kleding pas weggooien als het echt niet meer gedragen kan worden en anders aan een ander geven”, zo vatte een van de jonge bezoekers onze expositie goed samen. Het zou fantastisch zijn als iedereen dat ging doen!

De expositie is te bezoeken op zondagmiddagen van 13.00 tot 17.00 uur. Kinderen (vanaf 3 jaar) betalen 4 euro entree, volwassen begeleiders mogen gratis naar binnen. Schoolgroepen kunnen nog reserveren voor een les. Neem daarvoor contact op met het ZNMC.