Flip op draaischijf

NME

Rioolnieuws

13 januari 2020

Al vele jaren verzorgt het ZNMC rondleidingen op de waterzuivering in de Zaanse Achtersluispolder. Dat doen wij in opdracht van én in samenwerking met Hoogheemraadschap (HHNK). Afgelopen vrijdag kwamen twee groepen 7 van de Herman Gorterschool op bezoek.

Onze begeleider, Flip Valk, vertelde eerst wat serieuze poep- en piesverhalen. Zo vertelde hij hoe mensen eerst in hun slootje achter het huis hun behoefte deden (kakhuis), daarna in een tonnetje dat eens in de zoveel tijd werd opgehaald en dat daarna een van de mooiste uitvindingen aller tijden werd gedaan: de riolering. Tegenwoordig wordt de ontlasting van meer dan 100 duizend mensen via leidingen naar de Zaanse waterzuivering getransporteerd. Daar zorgen enorme zuig- en veegmachines en miljarden bacteriën ervoor dat het water weer gezuiverd wordt. Het water komt dan trouwens niet weer terug als leidingwater (dat gebeurt wel op andere plaatsen, zoals in de Duinen en in Andijk) maar wordt weer terug gegeven aan de Noordzee.
De leerlingen waren zeer geïnteresseerd tijdens de rondleiding. Af en toe werden de neuzen dichtgeknepen, want in zo’n ‘poepfabriek’ ruikt het zelden naar bloemetjes…