Eruit

NME

Eruit!

18 oktober 2022

Buiten spelen is goed voor de fantasie en gezond voor het lichaam. Buiten spelen maakt kinderen socialer en verlaagt hun stressniveau. Steeds meer mensen onderschrijven het belang van buiten spelen én van een groene leefomgeving. Gelukkig maar, want ieder mens – en zeker ieder kind! – is een buitenmens.
Het ZNMC maakt op dit moment een  lessenpakket voor buitenonderwijs. In eerste instantie is ERUIT bedoeld voor scholen in Poelenburg en Peldersveld (omdat we daar financiën voor hebben gekregen), maar later willen we het graag aanbieden aan scholen in de rest van de Zaanstreek. In het programma worden lessen aangeboden waarbij de seizoenen, de Zaanstreek en het schoolplein centraal staan. De lessen sluiten aan op de kerndoelen van het onderwijs en zijn uitdagend voor kinderen en gemakkelijk uit te voeren door leerkrachten. Het doel is om kinderen (en leerkrachten) te stimuleren naar buiten te gaan en daar te ontdekken wat er allemaal te vinden is.
Dorine Krekelberg is hier de drijvende kracht achter. Samen met Anna Mara Sillevis Smitt (IVN) traint zij leerkrachten van scholen om ermee aan de slag te gaan. Op 12 oktober werd de eerste training gegeven op ‘proefschool’ De Windroos. Een groot deel van het leerkrachtenteam was aanwezig tijdens de training.
Met deze ‘leer-de-leerkrachten’-training willen we inspireren en stimuleren. Tijdens de oefenlessen gingen de leerkrachten van de Windroos meteen enthousiast aan de slag. Er werd al flink op los gefantaseerd en er werd goede en nuttige feedback gegeven waarmee Dorine en Anna Mara verder kunnen. In december zal het tweede deel van de training worden gegeven.