stenen polijsten

Natuurmuseum

Edelstenen slijpen in het Natuurmuseum

24 februari 2017

In de voorjaarsvakantie, op zondagmiddag 26 februari, wordt in Natuurmuseum E.Heimans te Zaandam een demonstratie  edelstenen slijpen verzorgt door de leden van Geologische vereniging Amathysta. De  edelstenen worden geslepen en gezaagd met behulp van diamantschijven en facet slijpkoppen. Er worden aan de edelstenen vlakjes geslepen  zoals bij  diamanten. Ook andere technieken worden gedemonstreerd.

De edelsteenslijpers gebruiken bijzondere en mooie stenen, zoals amethist, lapis lazulli, malachiet, agaat, jaspis en vele andere. Speciaal voor deze middag worden ook stenen geslepen van fossiel, versteend hout. Deze  stenen hebben een bijzondere structuur en geven een prachtig slijpresultaat. Er is ook een kleine expositie over het slijpen van edelstenen.

Bezoekers van het museum mogen onder begeleiding zelf proberen om een steentje te slijpen. Kinderen kunnen deze middag zelf edelsteentjes uitzoeken om te slijpen op glasplaten met behulp van slijppoeders. Dit is een zeer aantrekkelijke activiteit voor de wat jongere kinderen. Als het steentje is geslepen en gepolijst,  mag het mee naar huis.  Deelname aan het edelsteen slijpen kost vanaf  € 2,- per edelsteen.

Het museum is in de voorjaarsvakantie op alle middagen –behalve de zaterdagen- geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Er staat momenteel een leuke, interactieve wisselexpo over zwerfafval, afvalscheiding en recycling: de “Afval Experience”.

Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Het is gelegen  aan de Thijssestraat te Zaandam, naast stadsboerderij Darwinpark.