schaapscheren Darwinpark foto Tom Kisjes

Activiteiten jaaroverzicht 2019

Iedere derde vrijdag van de maand – Repair cafe (wijzigingen voorbehouden)
Het Repair Café is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien. Maar het Repair Café is meer, de bijeenkomsten zijn ook bedoeld om reparatiekennis te behouden en de sociale cohesie in de buurt versterken. Buurtbewoners kunnen met kapotte spullen terecht in de educatieve ruimte van de stadsboerderij, om die ter plaatse samen met de aanwezige reparateurs weer in orde te maken. De reparateurs repareren spullen, zoals broodroosters, videorecorders, (wekker-)radio’s, koffiezetapparaten, speelgoed, klokken, lange broeken, overhemden, gordijnen en lampen. Er is ook de mogelijkheid om kleine reparaties (lampjes vervangen of band plakken) aan uw fiets te laten doen.
Elke derde vrijdag van de maand (exclusief de zomermaanden) is er van 14 – 16 uur een Repair Café. Dus heeft u ook kapotte voorwerpen in huis? Kom dan langs, want terwijl de reparaties gezamenlijk worden uitgevoerd -gratis, of tegen een vrijwillige bijdrage- zijn de bijeenkomsten ook vooral gezellig!

Zondag 3 februari – Uilenballen pluizen                                                                                                                                                                                                Onder de bomen waar uilen in zitten liggen altijd de uilenballen; braakballen, met restanten botten en haartjes van de prooi , meestal muizen. Het is interessant om deze ballen uit te pluizen. Bezoekers van kinderboerderij Darwinpark krijgen zondag 3 februari de kans om hier mee aan de slag te gaan. Deze activiteit is in de voormalige grote stal. Deelname kost € 2,. De activiteit begint om 13.00 uur. Er is een vrije inloop . Rond 16.00 kunnen de laatste deelnemers aanschuiven. Let op: geen pin, contante betaling!

Zondag 10 maart – Beestenpad                                                                                                                                                                                                             Een nieuw ontwikkelde speurtocht, die de bezoeker over het hele boerderijterrein voert, en extra info verschaft over boerderijdieren, hun verzorging en het boerderijterrein. Het opdrachtenboekje is tegen een geringe vergoeding bij de entree verkrijgbaar.                                                                                                                                                                                                                 Zondag 21 april – Paasfeest en de verjaardag van Tante Clara                                                                                                                                              Een middag vol kinderactiviteiten en natuurlijk de knuffelhoek met de beroemdste kip van Zaanstad: Tante Clara. Start 13.00 uur Einde 16.30 uur. Gratis entree. Voor deelname aan bepaalde activiteiten wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. Let op: geen pin, contante betaling!

Zondag 26 mei – Schapen scheren
Ongeveer 500 schapen trekken deze dag hun warme jas uit. Dat doen ze natuurlijk niet zelf, daarvoor komt de schapenscheerder langs. En daar maken we altijd een feestelijke gebeurtenis van. Om 11.00 uur beginnen we en verspreid over de dag worden alle schapen geschoren. Net als voorgaande jaren zijn ook de schaapskuddes die in Zaandam de graslanden begrazen weer te gast.  Er zijn verder tal van kinderactiviteiten, waarvoor een bescheiden bijdrage wordt gevraagd. Overigens, gratis entree.

Zondag 1 september – Honing oogsten met de imker
Op de stadsboerderij en op het nabij gelegen schooltuinenterrein staat een bijenstal. Imker Flip Valk laat deze middag zien hoe hij de honing oogst en in potten doet. Aanwezige kinderen kunnen hem daarbij behulpzaam zijn, in een echte imker outfit. Natuurlijk kan deze Zaanse honing ook geproefd en aangekocht worden! Let op: geen pin, contante betaling! Vrij entree, in de educatieve ruimte van de stadsboerderij. Aanvang 13.00 uur. Einde 16.00 uur.

Zondag 14 oktober- Reptielenmiddag
Op zondagmiddag 14 oktober wordt op stadsboerderij Darwinpark te Zaandam informatie verstrekt over reptielen, schorpioenen en spinnen. Dit gebeurt met medewerking en onder leiding van Joop Oudhoff van reptielen advies centrum RAC BOA. Hij illustreert zijn betoog met een aantal dieren uit het centrum. U mag zich geen dierenvriend noemen als u in een opwelling en zonder voldoende kennis een reptiel (of ander dier) in huis neemt. Dergelijke dieren vereisen een zorgvuldige verzorging door een deskundige dierenhouder. Voor een doorsnee dierenliefhebber zijn reptielen en ongewervelde exoten feitelijk geen geschikte huisdieren! Joop Oudhoff vertelt op een besliste en boeiende wijze waarom. En met welke treurige uitwassen hij wordt geconfronteerd. De activiteit starten om 13.30 uur en eindigt om 16.00 uur. Vrij entree. Het betreft een doorlopende presentatie.

Woensdag 23 oktober t/m vrijdag 25 oktober – Halloween
In tegenstelling tot vorige jaren viert stadsboerderij Darwinpark het Halloweenfeest dit keer verspreid over 3 middagen in de herfstvakantie: 23 t/m 25 oktober. En het feest is nog nadrukkelijk gericht op jonge kinderen. Er wordt geen entree geheven, maar voor deelname aan specifieke activiteiten wordt een bijdrage gevraagd. Zo is er een grandioze speurtocht, een spannende “Scare Zone”, een spookhuis en tevens zijn er Halloween lekkernijen, spelletjes en knutselactiviteiten. Van 12.00 uur tot 16.00 uur. We vinden het nog steeds erg leuk als je in je eigen Halloween kostuum komt!  Let op: Geen pin, contante betaling!