sprookjesbos-heemtuin-foto-bart-homburg

Activiteiten jaaroverzicht 2019

Zondag 17 maart – Stinzenplanten                                                                                                                                                                              Heemtuinwandeling: In ’t groei- en bloeiseizoen zijn er regelmatig rondwandelingen door de tuin. Iedere keer is er weer wat anders opvallends te zien en wordt daar wat over verteld. Tijdens de rondleiding wordt veel aandacht besteed aan de stinzenflora. Start rondleiding om 11.00 en 14.00 uur op het pleintje bij de ingang, de rondleiding duurt ongeveer één uur. Deelname is gratis

Zondag 7 april – Kikkerpad                                                                                                                                                                                                                     Op 7 april staan de kikkers weer klaar in de heemtuin. Om hun nek hangt een kaartje met een opdracht. Alle bezoekers, maar vooral kinderen worden uitgedaagd de vraag/opdracht te lezen en uit te voeren. Om de vraag te beantwoorden moet je soms kijken en nadenken maar vaak ook proeven, ruiken of voelen. Vanaf 11.00 uur staan de kikkers klaar. Meedoen kost niets en kan van af elk tijdstip. In de theetuin kan men genieten van een kopje thee of koffie met wat lekkers

Zondag 2 juni – Eten uit de natuur
In de natuur  -en dus ook in de heemtuin- vind je ingrediënten voor allerlei lekkers. Er wordt dus eerst verzameld en vervolgens maak je er bijvoorbeeld een kruidenbotertje van en smeer je dat op je zelf gebakken broodje. Drink daarbij een kopje thee van watermunt, eventueel met honing van de heemtuin bijen. Laat je verrassen en doe mee!! Vanaf 11.00 uur Deelname 3 euro p.p.  Geen pin, contante betaling!

Zondag 7 juli – Biodiversiteit                                                                                                                                                                                                                    Op deze dag staat de biodiversiteit op de tuin centraal. Samen met het publiek gaan deskundigen op zoek naar vogels, insecten en waterdiertjes.  De hele dag door vinden er activiteiten plaats. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te speuren. Deelname gratis. De tuin is open van 9.30 uur tot 17.00 uur. Activiteiten starten om 11.00 uur en eindigen rond 16.00 uur.

Zondag 8 september- Kikkerpad
Zondag 8 september staan de kikkers weer klaar in de heemtuin. Om hun nek hangt een kaartje met een opdracht. Iedere bezoeker, maar vooral kinderen worden uitgedaagd de vraag/opdracht te lezen en uit te voeren. Om de vraag te beantwoorden moet je soms kijken en nadenken maar vaak ook proeven, ruiken of voelen. Vanaf 11.00 uur staan de kikkers klaar. Meedoen kost niets en kan van af elk tijdstip. In de theetuin kan men genieten van een kopje thee of koffie met wat lekkers.

Vrijdag 13 september – Vleermuizen en nachtvlinders
Avondwandeling in en om de heemtuin, met aandacht voor het verborgen leven van schemerdieren, zoals vleermuizen en nachtvlinders. Van 19.30 uur tot 23.00 uur. Deelname is kosteloos.

Zondag 29 september – Komt een plant bij de dokter

De heemtuinbezoeker kan op deze dag kennis maken met medicinale planten. De heemtuin ligt per slot van rekening niet voor niets vlak bij het Zaans Medisch Centrum. De farmaceutische industrie heeft de wereld van de medicinale plant weliswaar grotendeels gelaten voor wat ie is, maar vindt er wél haar oorsprong. Wist u bijvoorbeeld dat het hoofdbestanddeel van aspirine oorspronkelijk uit boombast werd gewonnen? Enfin, onze “witte jassen-tuindoktoren” vertellen u nog veel meer. Om 11.00 start een gratis rondleiding bij de hoofdingang van de heemtuin. Vooraf of na afloop kan in de tuin koffie/thee met iets lekkers worden genuttigd.

Zondag 13 oktober – Paddenstoelen
Rondleiding met aandacht voor de bijzondere wereld van zwammen, paddenstoelen en andere herfstverschijnselen. Start om 11.00 en 14.00. Deelname is kosteloos.

Zondag 20 oktober t/m vrijdag 25 oktober is de heemtuin te Zaandam weer omgetoverd in de jaarlijks succesvolle sprookjestuin. Wie wil mag meevaren met het bootje van de Heen- en Weerwolf uit Pluk van de Petteflet. Ergens in de tuin zit de kip met de gouden eieren, door het bos loopt natuurlijk Roodkapje en als je goed kijkt moet ook Klein Duimpje zijn te vinden. Elke dag is er een vriendelijke voorleesheks en de theetuin en het kaboutercafé zijn ook open. De heemtuin is op die dagen geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Kinderen betalen € 5,- Dat is inclusief speurtocht, limonade en iets lekkers. Volwassenen hebben gratis toegang. Alleen de ingang bij het pleintje naast de grote vijver is deze dagen geopend.

Zaterdag 14 december – Heemtuin in kerstsfeer
Zaterdag 15 december zijn er in dit kerstlandschap tussen 16 en 20 uur allerlei activiteiten. De stal komt tot leven met een echte Jozef en Maria, met herders en een heuse engel. Allemaal rond de kribbe met het kindje Jezus. Het kerstverhaal wordt verteld en er worden kerstliederen gezongen. Er is live muziek. De entree is gratis. Kinderen kunnen kerststukjes maken en broodjes bakken. Daarvoor wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. Daarnaast zijn er een aantal kraampjes waar kerstspulletjes worden verkocht.