kleed je goed klein

Kleed-je-goed!

Vanaf 10 mei kun je in het ZNMC (Zaans Natuur & Milieu Centrum) van alles over kleding ontdekken. Jongens en meiden (van ongeveer 8 tot 13 jaar) zijn van harte welkom om naar de expositie Kleed-je-goed te komen. In de expo zijn interessante feitjes verwerkt en je kunt leuke doe-opdrachten doen. Wist jij bijvoorbeeld dat er voor het maken van een T-shirt wel 2700 liter water nodig is, en voor één spijkerbroek maar liefst 7000 liter! Dat is evenveel water als je nodig hebt wanneer je honderdzestig dagen lang zes minuten doucht! Bizar, toch!

Bijna iedereen vindt het leuk om nieuwe kleren te kopen, maar het is goed om daar soms eerst even over na te denken. Want de kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

Het is daarom goed om voordat je iets gaat kopen te checken of je het wel nodig hebt. In iedere klerenkast hangen en liggen heel veel niet (of bijna nooit) gedragen kledingstukken.

En als je kleren te klein, kapot of niet leuk meer zijn; wat doen je dan? Doorgeven, ruilen, repareren, versieren en opnieuw dragen. En als je de kleren zelf niet meer wilt dragen, dan breng je ze naar de textielcontainer. Gooi jouw kleren niet bij het restafval, want dan wordt het verbrand en heeft niemand er nog wat aan. Terwijl er van oude, kapotte kleding weer nieuwe kleding is te maken. Nog meer hierover weetjes ontdek je tijdens een bezoek aan Kleed-je-goed.

De expositie Kleed-je-goed is door het ZNMC gemaakt, in samenwerking met Daniëlle Schouten (maakster van het onderwijsboek De wereld van kleding en de inspiratiekoffer Op weg naar circulair textiel) en vormgever Marcel Weenink. Op zondag 15 mei is Daniëlle aanwezig. Zij geeft om 13.30 en 15.00 uur een introductie op de expositie.

De expositie is te bezoeken op zondagen in mei en juni. Op mooie dagen kun je het combineren met een bezoek aan de prachtige nieuwe natuurspeelplaats. Kinderen vanaf 3 jaar betalen € 4,00 entree, volwassen begeleiders, jongere kinderen én Vrienden van het ZNMC hebben gratis toegang. Het museum is geopend op zondagen tussen 13.00 en 17.00 uur.

Je kunt ook nog met je schoolgroep (groep 6, 7 of 8) langskomen. Mail om een afspraak te maken met info@zaansnatuurmilieucentrum.nl of bel op doordeweekse dagen: 075 615 2020.

Kleed-je-goed is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland, Molen de Paauw, HET (eerste klas tweedehandskleding), ReConstructed, Mud Jeans, Wieland Textiles en Het Goed in Zaandam.