Comite (van pp)

NME

Comité van aanbeveling ondersteunt nieuwbouw

31 oktober 2019

Het ZNMC heeft deze week het comité van aanbeveling gepresenteerd. We zijn zeer trots op de aansprekende namen die onze ambities een warm hart toedragen. In het comité zitten de burgemeesters Jan Hamming en Peter Tange, ‘tv-boswachter’ Arjan Postma, Urgenda-directeur Marjan Minnesma en kenner van de Zaanse bouwwereld Joost Boon. Allen hebben affiniteit met natuur, milieu en duurzaamheid. Jan Hamming vertelde hoe hij als jongetje het liefst altijd de hele dag buiten speelde. Marjan Minnesma kwam tijdens de presentatie al met goede ideeën om het gebouw nog verder te verduurzamen, en Arjan Postma vertelde graag mee te denken over een gebouw dat zo diervriendelijk mogelijk is. Peter Tange (raadsvergadering) en Joost Boon (ziek) waren helaas niet aanwezig.
Het idee is dat voor de bouw zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van bestaande materialen, zoals hout van gesneuvelde bomen en afgedragen spijkerbroeken voor (geluids)isolatie. Het gebouw wordt dankzij zonnepanelen en een luchtwarmtepomp (bijna) energieneutraal. Het dak is van sedum wat fijn is voor insecten. De zwarte kleur van de houten wanden komt van bacteriën die met lijnolie gevoed worden. Een heel natuurlijk en diervriendelijk geheel dus.
Om de plannen te realiseren ontvangt het ZNMC van de gemeente een langlopende lening, daarnaast moet de organisatie een eigen bedrag bijeen sparen. Daar wordt hard aan gewerkt. Geïnteresseerden die op wat voor manier dan ook een handje willen bijdragen, kunnen contact opnemen met het ZNMC (075 631 2020 of: info@zaansnatuurmilieucentrum.nl)