ZNMO-ZzoemNL

Projecten

Bloemen gezaaid in hartje Zaandam

22 mei 2015

Bijen zitten in de problemen. Ze hebben honger, doordat er steeds minder variëteit is in het landschap. In de landbouw zien we monoculturen en in de steden worden tuinen betegeld. Daarom is Vroege Vogels imker Pim Lemmers samen met Greenpeace een initiatief gestart voor bijen, namelijk Zzzoemend Nederland. Het idee is simpel, zaai een tijdelijk braakliggend stuk grond in met een bij-vriendelijk bloemenmengsel en help hiermee bijen, vlinders en andere insecten. Niet alleen deze dieren zullen hier baat bij hebben, het stuk grond zal er als bloemrijk landschap ook veel aantrekkelijker uit zien. Dus ook de mensen uit de omgeving profiteren hiervan mee. Als verenigde Zaanse Natuur en Milieu Organisaties (ZNMO) vinden wij dit een sympathieke actie en hebben we dit nu ook in hartje Zaandam gedaan!!

Op donderdag 21 mei hebben leerlingen van het Zaanlands Lyceum, basisschool Hannie Schaft en basisschool De Westerkim op twee door de gemeente Zaanstad beschikbaar gestelde locaties een stuk braak liggende grond ingezaaid met een beproefd bijen en vlindermengsel. Dit bloemenmengsel bevat o.a. zaden van phacelia, boekweit, goudsbloem, korenbloem, cosmea en zonnebloem.
Wethouder Leny Vissers-Koopman heeft samen met de leerlingen van basisschool De Westerkim en het Zaanlands Lyceum de eerste zaaihandeling verricht op het kale stuk grond tussen de spoorlijn en de Provincialeweg naast het stadhuis en tegenover het Inntel Hotel (de plek waar de gemeente van plan is het cultuurcluster te bouwen). Daarna hebben de kinderen de klus afgemaakt zodat het hele terrein straks een fleurig geheel zal worden waar vlinders en bijen zich te goed kunnen doen aan de nectar van de verschillende soorten bloemen.

Op een andere locatie, het voormalig Verkade terrein aan de Provincialeweg in Zaandam, hebben de leerlingen van basisschool Hannie Schaft samen met de leerlingen van het Zaanlands Lyceum de enorme oppervlakte van maar liefst 15.000 m2(!) ingezaaid met het bloemenmengsel. Wat zal dat straks een ware bloemenzee opleveren langs de Provincialeweg! Dat wordt ongetwijfeld een fantastisch gezicht! En één ding is zeker, de insecten in Zaandam zullen dit jaar voedsel in overvloed hebben!