kinderboerderij Darwinpark-jaren 60 gecompr.

Stadsboerderij

50 JAAR STADSBOERDERIJ DARWINPARK

7 september 2017

Op 16 mei 1967 (3e Pinksterdag) werd kinderboerderij Darwinpark officieel geopend. Dat was mogelijk nadat de firma Albert Heijn  n.a.v. het 75-jarig jubileum op zoek ging naar een passend cadeau voor de jeugd van Zaandam. Dat cadeau werd een kinderboerderij in het Darwinpark. Ons aller boerderij  -die we tegenwoordig “stadsboerderij” noemen-  bestaat dit jaar dus 50 jaar, een halve eeuw!

Kort voor de opening werd Wim van der Sluis aangesteld als eerste beheerder van de kinderboerderij, bijgestaan door zijn vrouw Janny en door diverse collega’s en vele vrijwilligers, in de jaren die volgden. In 1992 werd het 25-jarig bestaan van de boerderij gevierd en werd tegelijkertijd afscheid genomen van de pensioengerechtigde Wim, na een 25-jarig dienstverband.

In 1993 kreeg   -na een gemeentelijk privatiseringsproces-  de nieuw opgerichte  Stichting Natuur- en Milieu Educatie Zaanstreek (nu Zaans Natuur en Milieu Centrum) het beheer over de boerderij, en  ook over de schooltuinen, de heemtuin en (naderhand) het Natuurmuseum.

In 2004 ging de stichting een samenwerkingsverband aan met de Stichting Odion. Zo werd de boerderij tevens een begeleide werkplek en een leerwerkbedrijf; dagbesteding voor  mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking.

Omdat de boerderij aan de vooravond van een behoorlijke transformatie staat -met een nieuw, multifunctioneel  educatief centrum en een schaapskooi met schaapskudde-  is besloten dit jubileum nú bescheiden te vieren. Als alle plannen voorspoedig verlopen, valt er binnen enkele jaren nóg iets te vieren.

Belangstellenden, die betrokken zijn (geweest) bij kinderboerderij Darwinpark, zijn op zaterdag 23 september vanaf 12.00 uur van harte welkom op de boerderij. Omdat de boerderij niet over up-to-date adressen beschikt van alle voormalige medewerkers hoopt de organisatie deze mensen via de krant, facebook, website en “hoort, zegt het voort” te bereiken. Het is wellicht een gelegenheid om oude vrienden, vriendinnen en kennissen te ontmoeten, om de tentoonstelling over de historie van de boerderij te bekijken en misschien ook om de kunstroute door Poelenburg te lopen, in het kader van de “Burendag” in de wijk, op deze zaterdag. ‘s Middags is er muziek, een verhalenverteller, een springkussen, broodje bakken … Men kan op elk gewenst moment langskomen.

De activiteiten starten om 12.00 uur en eindigen rond 16.30 uur, kort voor sluitingstijd

Het adres van de boerderij is De Weer 31   1504AH te Zaandam