aankomst schaapskudde

Stadsboerderij

Een nieuw Zaans Natuur & Milieu Centrum!

26 juni 2017

Het Zaans Natuur & Milieu Centrum krijgt een nieuw multifunctioneel onderkomen. Naast natuur- en milieuonderwijs biedt het nieuwe centrum ook ruimte aan een kinderdagverblijf en een horecagelegenheid. De plannen worden de komende tijd uitgewerkt tot een voorlopig, en later een definitief ontwerp. Gemeente Zaanstad ondersteunt de stichting financieel bij de realisatie van dit plan.

Wethouder Dick Emmer: ‘Zaanstad wil samen met de stichting Zaans Natuur & Milieu Centrum ervoor zorgen dat natuur- en milieueducatie ook in de toekomst een stevige plek in de Zaanse samenleving behoudt.  Het ZNMC heeft een bedrijfsplan geschreven met 2 pijlers: een nieuw multifunctioneel centrum en het hoeden van een schaapskudde, die graslanden in de wijde omgeving begraast’. De gemeente heeft geconcludeerd dat het plan nieuw elan en meer aantrekkelijkheid oplevert voor een sterke en toekomstbestendige stichting. De educatieve en recreatieve taken van de stichting worden versterkt. Daarom financiert zij het bedrijfsplan, met enkele voorwaarden, door middel van een lening van €1,9 miljoen euro en neemt zij de kosten voor de aanleg van de speelweide en de benodigde parkeerplaats op zich.

Het Zaans Natuur & Milieu Centrum (ZNMC) ziet het besluit van de gemeente als een beloning voor bijna 40 jaar natuur- en milieuonderwijs ten behoeve van de basisscholen in Zaanstad. Jaarlijks maken ruim 150.000 mensen, waaronder 40.000 schoolkinderen, gebruik van de stadsboerderij, de heemtuin, het natuurmuseum en de schooltuinen. Samen met 80 vrijwilligers vormt het ZNMC een vertrouwde, gewaardeerde voorziening voor het onderwijs.

Directeur Tom Kisjes hoopt zijn ruim 40-jarige loopbaan af te kunnen sluiten met een fraai centrum, voor toekomstige generaties. “Er kan nu worden toegewerkt naar een herkenbaar onderkomen met een duurzame uitstraling en een schaapskooi en schaapskudde als uithangbord.”

In de bijlage is te zien dat het nieuwe centrum op het boerderijterrein wordt geplaatst.