sprookjesbos-heemtuin-foto-bart-homburg

Activiteiten jaaroverzicht 2017

Zondag 19 maart – Stinzenplanten
Heemtuinwandeling: In ’t groei- en bloeiseizoen zijn er regelmatig rondwandelingen door de tuin. Iedere keer is er weer wat anders opvallends te zien en wordt daar wat over verteld. Op zondag 19 maart vindt weer de eerste rondleiding in de heemtuin plaats.
De voorjaarstekenen zijn in de tuin al volop aanwezig. Diverse vroegbloeiers zijn te bewonderen. Veel van deze vroegbloeiers zijn zogenaamde stinzenplanten, sedert de late middeleeuwen in ons land ingevoerd. Meestal uit Zuidoost-Europese landen. De importeurs waren de bezitters van landgoederen, kastelen, kloosters en versterkte boerderijen. Veel van die mensen woonden in Friesland, waar zo’n woonverblijf een “stins” werd genoemd. Planten die op dit moment in bloei staan zijn:  sneeuwklokje, lenteklokje, longkruid, vingerhelmbloem, holwortel, bosanemoon, daslook, wilde hyacint, sterhyacint, wilde narcis, gevlekte aronskelk en Italiaanse aronskelk en natuurlijk de primula’s. Tijdens de rondleiding wordt veel aandacht besteed aan die stinzenflora. Start om 11.00 en 14.00 uur op het pleintje bij de ingang en duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Zondag 16 april – Kikkerpad
Op 16 april staan de kikkers weer klaar in de heemtuin. Om hun nek hangt een kaartje met een opdracht. Iedere bezoeker, maar vooral kinderen worden uitgedaagd de vraag/opdracht te lezen en uit te voeren. Om de vraag te beantwoorden moet je soms kijken en nadenken maar vaak ook proeven, ruiken of voelen. Vanaf 11.00 uur staan de kikkers klaar. Meedoen kost niets en kan van af elk tijdstip. In de theetuin kan men genieten van een kopje thee of koffie met wat lekkers.

Zondag 21 mei – Fête de la Nature                                                                                                                                                    Tweede Heemtuinwandeling in ’t groei- en bloeiseizoen. Deze keer met speciale aandacht voor de vogels en hun  gezang. Start om 11.00 en 14.00 uur op het pleintje bij de hoofdingang. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Deelname  gratis.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Zondag 11 juni – Eten uit de natuur
Eerst de heemtuin kaalplukken maak er een kruidenbotertje van en smeer dat op je zelf gebakken broodje. Drink daarbij een kopje thee van watermunt met honing van de heemtuin bijen. Doe mee!! Vanaf 11.00 uur Deelname tegen kleine vergoeding

Zondag 25 juni – Heilige boontjes in de heemtuin
Heemtuinrondleidingen i.s.m. de Noorderkerk langs Christusplanten, Mariaplanten en Heiligenbloemen, maar ook langs vervloekte Duivelsplanten en tevens anti-diabolisch plantgoed. Aanvang rondleidingen: 11.30 en 14.00 uur. Duur: 1 uur. Voor kinderen is er een speurtocht, waarmee een Heilig boontje kan worden gescoord. Er kan een ketting worden gemaakt van madeliefjes en Jobstranen. Rondleiding en speurtocht zijn gratis. In de theetuin kan men genieten van een kopje thee of koffie en lunchen met linzensoep en broodjes.

Zondag 9 juli – Soortendag                                                                                                                                                                      Voor het vierde jaar op rij organiseert de soortenrijke heemtuin een “Soortendag”. Samen met het publiek gaan deskundigen deze dag op zoek naar vogels, insecten, zoogdieren, waterdiertjes en planten. Als eerste openen we deze dag de visfuik en bekijken we de vangst. De hele dag door vinden er activiteiten plaats; tot in het holst van de nacht, wanneer er aandacht is voor schemerdieren! Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te helpen. De tuin is open van 9.30 uur tot 24.00 uur.

Zondag 27 augustus – Kikkerpad
Zondag 27 augustus staan de kikkers weer klaar in de heemtuin. Om hun nek hangt een kaartje met een opdracht. Iedere bezoeker, maar vooral kinderen worden uitgedaagd de vraag/opdracht te lezen en uit te voeren. Om de vraag te beantwoorden moet je soms kijken en nadenken maar vaak ook proeven, ruiken of voelen. Vanaf 11.00 uur staan de kikkers klaar. Meedoen kost niets en kan van af elk tijdstip. In de theetuin kan men genieten van een kopje thee of koffie met wat lekkers.

Vrijdag 8 september – Vleermuizen
Avondwandeling met aandacht voor vleermuizen en nachtvlinders. Van 19.30 uur tot 23.00 uur. Deelname is kosteloos.

Zondag 24 september – Komt een plant bij de dokter
Aandacht voor medicinale planten. Wist u bijvoorbeeld dat het hoofdbestanddeel van aspirine oorspronkelijk uit boombast werd gewonnen? Met om 11.00 en 14.00 uur een gratis “witte jassen” rondleiding.

Zondag 15 oktober – Paddenstoelen
Rondleiding met aandacht voor paddenstoelen en andere herfstverschijnselen. Start om 11.00 en 14.00. Deelname is kosteloos.

Zondag 22 oktober t/m vrijdag 27 oktober (herfstvakantie) – Sprookjestuin
In de herfstvakantie wordt de heemtuin te Zaandam weer omgetoverd in een sprookjestuin. Wie wil mag meevaren met het bootje van de Heen- en Weerwolf uit Pluk van de Petteflet. Ergens in de tuin zit de kip met de gouden eieren, door het bos loopt natuurlijk Roodkapje en als je goed kijkt moet ook Klein Duimpje zijn te vinden. Elke dag is er een vriendelijke voorleesheks en de theetuin en het kaboutercafé zijn ook open. De heemtuin is op die dagen geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Kinderen betalen € 4,- Dat is inclusief speurtocht, limonade en iets lekkers. Volwassenen hebben gratis toegang. Alleen de ingang bij het pleintje naast de grote vijver is deze dagen geopend.

Zaterdag 16 december – Heemtuin in kerstsfeer
Zaterdag 16 december zijn er in dit kerstlandschap tussen 16 en 20 uur allerlei activiteiten. De stal komt tot leven met een echte Jozef en Maria, met herders en een heuse engel. Allemaal rond de kribbe met het kindje Jezus. Het kerstverhaal wordt verteld en er worden kerstliederen gezongen. Er is live muziek. Kinderen kunnen kerststukjes maken en broodjes bakken. Daarnaast zijn er een aantal kraampjes waar kerstspulletjes worden verkocht.