sprookjesbos-heemtuin-foto-bart-homburg

Activiteiten jaaroverzicht 2018

Zondag 18 maart – Stinzenplanten
Op zondag 18 maart (de eerste zondagopening van het jaar) vindt weer de eerste rondleiding in de heemtuin plaats.
De voorjaarstekenen zijn in de tuin al volop aanwezig. Diverse vroegbloeiers zijn te bewonderen. Veel van deze vroegbloeiers zijn zogenaamde stinzenplanten, sedert de late middeleeuwen in ons land ingevoerd. Meestal uit Zuidoost-Europese landen. De importeurs waren de bezitters van landgoederen, kastelen, kloosters en versterkte boerderijen. Veel van die mensen woonden in Friesland, waar zo’n woonverblijf een “stins” werd genoemd. Planten die op dit moment in bloei staan zijn:  sneeuwklokje, lenteklokje, longkruid, vingerhelmbloem, holwortel, bosanemoon, daslook, wilde hyacint, sterhyacint, wilde narcis, gevlekte aronskelk en Italiaanse aronskelk en natuurlijk de primula’s. Tijdens de rondleiding wordt veel aandacht besteed aan die stinzenflora. Start om 11.00 en 14.00 uur op het pleintje bij de ingang en duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Zondag 22 april- Kikkerpad                                                                                                           De kikkers staan weer klaar in de heemtuin. Om hun nek hangt een kaartje met een opdracht. Iedere bezoeker, maar vooral kinderen worden uitgedaagd de vraag/opdracht te lezen en uit te voeren. Om de vraag te beantwoorden moet je soms kijken en nadenken maar vaak ook proeven, ruiken of voelen. De tuin staat in haar prachtige voorjaarstooi. Met een beetje geluk vind je in de heemtuin kikkereitjes, in de volksmond “kikkerdril” genoemd.  Van de daslook  kan tijdens de speurtocht pesto worden gemaakt en geproefd.

Zondag 13 mei- Kikkerpad                                                                                                           Mei is een echte kikkermaand in de heemtuin. Er zijn echte kikkers, maar ook houten kikkers. Om hun nek hangt een kaartje met een opdracht. Iedere bezoeker, maar vooral kinderen worden uitgedaagd de vraag/opdracht te lezen en uit te voeren. Om de vraag te beantwoorden moet je soms kijken en nadenken maar vaak ook proeven, ruiken of voelen. De tuin staat in haar prachtige voorjaarstooi en dan laten de kikkers –als het goed is- ook weer van zich horen. En zien, want met een beetje geluk vind je in de heemtuin de bekende kikkerdril.  Een mooi moederdag moment, toch?

Vanaf 11.00 uur staan de kikkers klaar. Meedoen kost niets en kan van af elk tijdstip. In de theetuin kan men genieten van een kopje thee of koffie met wat lekkers.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Zondag 10 juni – Eten uit de natuur
Eerst de heemtuin “kaal” plukken. Maak er een kruidenbotertje van en smeer dat op je zelf gebakken broodje. Drink daarbij een kopje thee van watermunt met honing van de heemtuin bijen. Doe mee!! Vanaf 11.00 uur Deelname tegen kleine vergoeding

Zondag 1 juli- Heilige boontjes in de heemtuin
Heemtuinrondleidingen i.s.m. de Noorderkerk langs Christusplanten, Mariaplanten en Heiligenbloemen, maar ook langs vervloekte Duivelsplanten en tevens anti-diabolisch plantgoed. Aanvang rondleidingen: 11.30 en 14.00 uur. Duur: 1 uur. Voor kinderen is er een speurtocht, waarmee een Heilig boontje kan worden gescoord. Er kan een ketting worden gemaakt van madeliefjes en Jobstranen. Rondleiding en speurtocht zijn gratis. In de theetuin kan men genieten van een kopje thee of koffie en lunchen met linzensoep en broodjes.

Zondag 8 juli- Soortendag                                                                                                                                 Voor het vijfde jaar op rij organiseert de soortenrijke heemtuin een “Soortendag”. Samen met het publiek gaan deskundigen deze dag op zoek naar vogels, insecten, zoogdieren, waterdiertjes en planten. Als eerste openen we deze dag de visfuik en bekijken we de vangst. De hele dag door vinden er activiteiten plaats; tot in het holst van de nacht, wanneer er aandacht is voor schemerdieren! Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te helpen. De tuin is open van 9.30 uur tot 24.00 uur.

Zondag 2 september- Kikkerpad
Zondag 2 september staan de kikkers weer klaar in de heemtuin. Om hun nek hangt een kaartje met een opdracht. Iedere bezoeker, maar vooral kinderen worden uitgedaagd de vraag/opdracht te lezen en uit te voeren. Om de vraag te beantwoorden moet je soms kijken en nadenken maar vaak ook proeven, ruiken of voelen. Vanaf 11.00 uur staan de kikkers klaar. Meedoen kost niets en kan van af elk tijdstip. In de theetuin kan men genieten van een kopje thee of koffie met wat lekkers.

Vrijdag 7 september – Vleermuizen en nachtvlinders
Avondwandeling met aandacht voor vleermuizen en nachtvlinders. Van 19.30 uur tot 23.00 uur. Deelname is kosteloos.

Zondag 23 september – Komt een plant bij de dokter

De heemtuinbezoeker kan op deze dag kennis maken met medicinale planten. De heemtuin ligt per slot van rekening niet voor niets vlak bij het Zaans Medisch Centrum. De farmaceutische industrie heeft de wereld van de medicinale plant weliswaar grotendeels gelaten voor wat ie is, maar vindt er wél haar oorsprong. Wist u bijvoorbeeld dat het hoofdbestanddeel van aspirine oorspronkelijk uit boombast werd gewonnen? Enfin, onze “witte jassen-tuindoktoren” vertellen u nog veel meer. Om 11.00 start een gratis rondleiding bij de hoofdingang van de heemtuin. Vooraf of na afloop kan in de tuin koffie/thee met iets lekkers worden genuttigd.

Zondag 14 oktober – Paddenstoelen
Rondleiding met aandacht voor de bijzondere wereld van zwammen, paddenstoelen en andere herfstverschijnselen. Start om 11.00 en 14.00. Deelname is kosteloos.

Zondag 21 oktober t/m vrijdag 26 oktober is de heemtuin te Zaandam weer omgetoverd in een sprookjestuin. Wie wil mag meevaren met het bootje van de Heen- en Weerwolf uit Pluk van de Petteflet. Ergens in de tuin zit de kip met de gouden eieren, door het bos loopt natuurlijk Roodkapje en als je goed kijkt moet ook Klein Duimpje zijn te vinden. Elke dag is er een vriendelijke voorleesheks en de theetuin en het kaboutercafé zijn ook open. De heemtuin is op die dagen geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Kinderen betalen € 4,- Dat is inclusief speurtocht, limonade en iets lekkers. Volwassenen hebben gratis toegang. Alleen de ingang bij het pleintje naast de grote vijver is deze dagen geopend.

Zaterdag 15 december – Heemtuin in kerstsfeer
Zaterdag 15 december zijn er in dit kerstlandschap tussen 16 en 20 uur allerlei activiteiten. De stal komt tot leven met een echte Jozef en Maria, met herders en een heuse engel. Allemaal rond de kribbe met het kindje Jezus. Het kerstverhaal wordt verteld en er worden kerstliederen gezongen. Er is live muziek. Kinderen kunnen kerststukjes maken en broodjes bakken. Daarnaast zijn er een aantal kraampjes waar kerstspulletjes worden verkocht.