paddestoelen in de heemtuin foto Jeroen Buijs

Heemtuin

Zwammen in de heemtuin

15 oktober 2017, 11.00 uur - 15.00 uur

Op zondag 15 oktober worden in de heemtuin te Zaandam herfstrondleidingen verzorgd met als thema “Paddenstoelen”.

Hoe kan het ook anders. Paddenstoelen (of zwammen) zijn er het hele jaar door, maar het merendeel verschijnt in de herfstperiode. Ze zijn feitelijk de vruchtlichamen van ondergrondse, vaak witte draderige schimmels. Schimmels die een onmisbare rol spelen in de bodemhuishouding. Ze verwerken dood hout en bladeren tot voedingsstoffen voor plant en dier. Ze spelen een belangrijke rol in de medicinale wereld. Ten goede en ten kwade. Dat laatste heeft vaak van doen met de rol die ze spelen in de natuur; het opruimen van afval. Voedsel dat te lang is blijven liggen, bijvoorbeeld.  Voedsel, waarvan wij de houdbaarheidsdatum hebben overschat, dan wel hebben vervalst (…). Verder staan paddenstoelen bekend om hun culinaire (of giftige!) eigenschappen. Een aantal soorten is goed eetbaar. Smakelijk zijn ook de verhalen over zwammen en bijgeloof. Liefst 5.000 soorten zwammen zijn in ons land gevonden, maar de schatting is dat een veelvoud hiervan nog niet is beschreven door de wetenschap.

De rondleiders hopen heemtuinbezoekers enigszins wegwijs te maken in deze boeiende materie. Wat dacht u van de Judasoor, de Berkendoder, het Elfenbankje, de Grote houtknotszwam, de … Rondleidingen starten om 11.00 uur en 14.00 uur. Deelname is gratis.

De Heemtuin ligt in het Burg. In ’t Veldpark te Zaandam, direct ten zuiden van het Zaans Medisch Centrum. Meer info: Voor meer info: heemtuin 075-6352185 beheerder Jeroen Buijs: j.buijs@zaansnatuurmilieucentrum.nl