IMG_8715 bew

Heemtuin

Voorjaarsrondleidingen in Heemtuin Zaandam

18 maart 2018, 11.00 uur - 15.00 uur

Op zondag 18 maart organiseert de heemtuinman en zijn team voorjaarsrondleidingen door de heemtuin te Zaandam, waarbij de nadruk ligt op opvallende vroegbloeiers, de zogenaamde stinsenplanten. Het zijn veelal bol- en knolgewassen, die van oorsprong een zuidelijker verspreidingsgebied hebben en als ingevoerde sierplanten werden aangeplant op landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen en dergelijke, en zich daar handhaafden of verwilderd zijn. Het woord stinsenplant (of stinzenplant) komt van het Friese woord stins, dat stenen huis betekent. Er wordt een versterkt en met stenen gebouwd huis mee bedoeld. Dit waren de woningen van adellijke of aanzienlijke mensen, die dikwijls landgoederen bezaten. Bekende stinsenplanten zijn onder meer sneeuwklokje, lenteklokje, winterakoniet, boerenkrokus en vroege sterhyacint. Deze soorten -en andere- zijn allen in de heemtuin te bewonderen.

Van één stinsenplant -de daslook-  wordt in de theetuin pesto geserveerd. In de theetuin kan u tevens een opwarmertje en/of versnaperingen nuttigen (geen pin aanwezig). De rondleidingen starten om 11.00 uur en 14.00 uur en duren ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Meer info: heemtuin 075-6352185 beheerder Jeroen Buijs: j.buijs@zaansnatuurmilieucentrum.nl De Heemtuin ligt in het Burg. In ’t Veldpark te Zaandam, direct ten zuiden van het Zaans Medisch Centrum. Parkeren nabij de heemtuin kan oostelijk van de tuin, nabij de IJdoornflat in de wijk Peldersveld, en westelijk van de tuin, aan de parallelweg van de Heijermansstraat of in de Rosmolenwijk.