uileballen pluizen

Natuurmuseum

Uilenballen pluizen in Natuurmuseum Zaandam

6 mei 2018, 13.00 uur - 16.30 uur

Op zondagmiddag 6 mei biedt educatief medewerker Flip Valk en zijn vrijwilligers de bezoekers van het Natuurmuseum te Zaandam een populaire publieksactiviteit aan. Nimmer kwamen er meer bezoekers in het museum als tijdens de vorige editie van het uitpluizen der uilenballen!

Een uilenbal is een rond of ovaal brok van onverteerde resten van dieren. Dit zijn vooral haren en botjes. Net als roofvogels hebben uilen twee magen. Eén maag verteert het voedsel en de andere maag filtert grotere delen en kneedt deze samen tot een bal. Wat de uil zo speciaal maakt is dat zij een prooi in één keer doorslikt en niet zoals andere vogels delen van de prooi opeet. Daarom zijn uilenballen super interessant. Door ze uit te pluizen kan je precies zien wat de uil heeft gegeten! Daarvoor heeft het museum geschikte zoekkaarten. En voor het pluizen gebruiken we pincetten en spijkers.

De doorgaande activiteit vindt plaats tussen 13.00 uur en 16.30 uur en er is -naast de reguliere entree- een bescheiden bijdrage van € 0,50 per uilenbal verbonden aan deelname. De reguliere entree voor het museum bedraagt € 4,- voor kinderen vanaf 3 jaar. Volwassenen en donateurs gratis (pinnen niet mogelijk). Het museum is gelegen aan de Thijssestraat te Zaandam, naast stadsboerderij Darwinpark.