Replica vuurstenen speerpunt (2) foto York Museums Trust-Wikimedia commons

Natuurmuseum

Metalen smelten en vuursteen bewerken in Natuurmuseum Zaandam

25 maart 2018, 13.00 uur - 16.30 uur

Op zondagmiddag 25 maart bieden de leden van geologische vereniging Amathysta de bezoekers van het Natuurmuseum te Zaandam wederom een bijzondere publieksactiviteit aan.  Jong en oud kan deze middag onder deskundige leiding allerlei proefjes doen met mineralen en metalen. Er wordt een aantal metalen gesmolten en in modellen gegoten. Een archeoloog demonstreert hoe door de prehistorische mens speerpunten werden gemaakt uit vulkanisch glas en vuursteen. Er zijn originele prehistorische bijlen en speerpunten aanwezig. Er is een speciale tentoonstelling over ertshoudende gesteenten, die worden gebruikt voor het winnen van de metalen koper, tin, zink, lood , ijzer, nikkel, chroom, aluminium en ook zeldzame metalen, die nodig zijn in mobieltjes of laptops. En er staan microscopen opgesteld om prachtige kristallen te bekijken.

In het museum is de wisselexpo “Schatten der aarde” te zien, alsmede een speciale expositie met prachtige stenen en mineralen. Aan de balie worden prachtige kristallen en fossielen te koop aangeboden.

De activiteit vindt plaats tussen 13.00 uur en 16.30 uur en er zijn -buiten de reguliere entree- verder geen kosten verbonden aan deelname. De reguliere entree voor het museum bedraagt € 4,- voor kinderen vanaf 3 jaar. Volwassenen en donateurs gratis. Het museum is gelegen aan de Thijssestraat te Zaandam, naast stadsboerderij Darwinpark (pinnen niet mogelijk).