Honing slingeren

Natuurmuseum

Honingslingeren

30 augustus 2015, 13.00 uur - 17.00 uur

Honing oogst je, net als fruit of graan. Maar honing wordt niet geplukt, gemaaid of geknipt. Honing wordt geslingerd. Nadat de bijen, in hun honingmaag, van nectar de honing hebben gemaakt en in de raten hebben opgeborgen, pikt de imker de honing vervolgens in. De honing is de voedselvoorraad van de bijen voor in de winter. Daarom geeft de imker na het slingeren suikerwater aan de bijen, die daar de winter mee door komen. Als de honing uit de kasten is gehaald worden de cellen ontzegeld en de honing geslingerd. Wie wil weten hoe het precies in zijn werk gaat mag dat op zondagmiddag 30 augustus in het natuurmuseum komen bekijken, als de honing van de bijen van stadsboerderij Darwinpark en de schoolwerktuinen wordt geslingerd.

De vers geoogste honing kan worden geproefd en is tevens te koop, voor zover de voorraad strekt. Aanwezige kinderen kunnen zich verkleden als imker. De imker vertelt allerlei wetenswaardigheden over zijn vak en over de bijen. Hoeveel bloemen hebben zij bezocht voor deze honingoogst? Hoeveel kilometers vliegen zij per dag om hun volk en voorraden te onderhouden? Uit hoeveel bijen bestaat een volk?